[Idea penulisan blog ini asalnya tercetus daripada edaran Risalah Kita dibawah ini, yang tiada ditulis penulis sebenar, terbitan siapa atau apa2 identiti pengenalan. Maka blog ini juga tiada ditulis nama penulis sebenar, terbitan siapa mahupun apa2 identiti pengenalan- pemudaberani]Edaran Pamphlet Hantu/ LayangEdaran Pamphlet Hantu/ Layang

Kami menerima satu edaran yang disebarkan kepada Mahasiswa(wi?) di perlembahan Nil seperti yang tertera di atas. Risalah ini mengandungi satu kandungan yang cukup ‘menarik dan padat‘ tetapi apabila dibelek-belek untuk mengetahui penerbit atau penulis, ia tidak dicatatkan walau dimana-mana. Kami tidak berhasrat untuk mempersoalkan kegiatan penulisan yang tidak berani memikul tanggungjawab kritikan seperti  ini, namun suka untuk kami kupaskan beberapa isi tulisan.

risalah1[risalah1]-

ANGGAPAN YANG SALAH -Sebahagian besar masa dan tenaga umat telah ditumpukan kepada hal ehwal politik dan yang berkaitan dengannya semata-mata

Penulis di dalam risalah ini menggambarkan “bahawa meluasnya anggapan perlu berusaha, berjuang, berjihad dalam hal ehwal politik dan yang berkaitan dengannya adalah satu “anggapan yang salah”. Ungkapan dan intonasi yang digunakan membawa kepada beberapa persoalan:-

  1. ‘Sebahagian besar masa dan tenaga umat telah ditumpukan kepada hal ehwal politik’ – Kenyataan ini merujuk kepada umat Islam di Malaysia atau di seluruh dunia? [kalau di Malaysia, kami lihat umat Islam lebih leka menggunakan masa dan tenaga untuk hiburan dan mencari kekayaan material lebih daripada berpolitik -pemudaberani]
  2. Ini membawa kepada persoalan; apakah kenyataan ini ditujukan hanya kepada kelompok tertentu di Malaysia sahaja? contoh seperti kelompok aktivis dakwah dalam gerakan Islam?
  3. Kalau benar ia ditujukan kepada kelompok aktivis dakwah dalam konteks Malaysia, maka siapakah pula yang ‘menyebarkan anggapan meluas’ tersebut? seolah2 menggambarkan satu golongan besar, golongan yang lebih ramai dan dominan; apakah ia merujuk kepada aktivis yang terlibat dengan PAS yang usahanya menegakkan daulah?
  4. Kalaulah penyokong dan pendokong PAS tersebut benar2 berjuang/berjihad untuk menegakkan daulah; yakni ‘menumpukan sebahagian besar masa dan tenaga’ mereka, maka apakah seperti tajuk itu, ini satu jalan atau ‘anggapan yang salah’?

Terus terang kami katakan bahawa sebaik selesai membaca petikan tersebut, apa yang kami fahami hendak dikatakan oleh penulis kalau secara lebih terang terus adalah: ‘fahaman PAS bahawa terlibat dalam politik kepartian pilihanraya (proses menegakkan daulah) adalah satu cabang jihad merupakan satu anggapan yang salah’.

Kalau benar telahan seperti di atas maka, lebih jauh lagi, mereka terus menerus menanam secara senyap-senyap (subconsciously) satu idea. Ini dilakukan dengan petikan,  “sebahagian besar masa dan tenaga umat telah ditumpukan kepada hal ehwal politik dan yang berkaitan dengannya semata-mata” . Iaitu kebanyakan aktivis dakwah di Malaysia (terutamanya PAS) hanya terlibat dalam politik semata-mata (tiada tarbiyah).

[kami telah nyatakan sebelum ini, anggapan PAS hanya satu parti politik yang tidak menitikberatkan persoalan tarbiyah, dakwah dan lain2 adalah satu kenyataan yang berniat jahat untuk menjatuhkan dan merendah2kan bidang lapangan perjuangan PAS- pemudaberani]

risalah-2 Penulisan sebegini selari dengan pemikiran satu kelompok dakwah yang sentiasa merasakan diri mereka paling benar. Golongan ini banyak mengeluarkan kata2 seperti berikut:-

“Jalan dakwah melalui politik pilihanraya adalah tidak realistik. Mustahil satu2 parti Islam dapat meraih kuasa dan undi majoriti melalui jalan ini kerana Malaysia terdiri daripada rakyat pelbagai kaum dan agama” [pujukan seorang ahli ????- sumber lisan]

“Keterlibatan dalam politik kepartian adalah suatu yang sia2 dan tidak berfaedah, kerana sistem ini adalah berasal daripada sistem jahiliyah pihak kuffar. Kita mesti kembali kepada rujukan al Quran dan Sunnah dan sistem syura” [tulisan blog seorang pimpinan *$%^?-Mesir]

“Memperjuangkan amalan Islam secara lengkap melalui undang2 dan pemerintahan (daripada atas) tidak betul kerana tiada dakwah fardiah (tidak dari bawah). Ini seperti peraturan sekolah yang mana murid ikut secara paksa dan hanya ikut di sekolah sahaja, selepas daripada itu, peraturan2 ini ditinggalkan. Maka lebih elok dibuat dakwah fardiah” [perlu diingatkan bahawa mereka ini telah ditanamkan bahawa PAS hanya terlibat dengan politik dan tiada dakwah mahupun tarbiyah. kerana itu dianggap kalau terlibat dengan pilihanraya, tiada dakwah fardiah- pemudaberani]

Kesimpulan

Kami menasihati sahabat-sahabat daripada mana2 entiti, terutama ikhwan daripada ISMA supaya tidak merendah2kan atau menjatuhkan idea dan pandangan orang lain. Kita jangan ikut perangai seperti yang ditunjukkan di atas, kerana persoalan ini termasuk dalam persoalan ijtihadi yang furu3 atau cabang. Berlapang dadalah dalam perkara yang tidak disepakati. Bersatulah di atas titik persamaan yang ada antara semua entiti.

Kadang-kadang di atas Jalan dakwah ini kita bertemu dengan gangguan daripada saudara seperjuangan. Seolah-olah mereka cuba menghentikan kita daripada beramal atas kefahaman kita yang sahih dan jelas. Mereka berusaha melakukan pelbagai cara dan taktik supaya kita duduk dan menganggur. Pendek kata, mereka mahukan kita ini keluar dari Jalan yang panjang ini. Dahsyat sungguh!
Rasulullah sudah berpesan kepada kita tentang perkara ini. Dalam sebuah hadis yang ditakhrijkan oleh Abu Bakar bin Bilal daripada hadith Anas di dalam kitab Makarim Akhlak :”seorang mukmin itu berada diantara lima ancaman:
1. seorang mukmin yang dengki padanya
2. munafiq yang membencinya
3. kafir yang membunuhnya
4. syaitan yang menyesatkannya
5. hawa nafsu yang menggodanya”

Para pendakwah yang ikhlas akan menghadapi semua ancaman ini. Golongan yang dengki ini sangat tidak selesa dengan pencapaian orang lain dalam amal dakwah. Mereka hanya inginkan semua kejayaan dan hasil yang diperolehi para pendakwah hilang dan lenyap. Hati mereka sengsara. Jiwa mereka sakit menderita. Mereka sanggup merancang tipudaya ke atas saudara-saudara mereka. Perumpamaan mereka seperti kisah Qabil yang dengki, hasad, dendam yang membuak-buak hingga akhirnya membunuh saudaranya Habil. Sepanjang sejarah dakwah sejak dahulu hingga kini dicatat dengan kisah hasad dengki bukannya dari orang asing bahkan dari kawan dan sahabat rapat! Ibnu Mu’taz pernah berkata:“Orang yang hasad itu marah kepada orang yang tidak berdosa, kikir terhadap sesuatu yang bukan kepunyaannya dan sentiasa mencari atau meminta sesuatu yang tidak akan diperolehinya.”

Golongan yang dengki ini akan menghalalkan semua yang dilarang dan diharamkan untuk mencapai tujuan dan cita-cita peribadi mereka seperti api yang membakar daun-daun hijua juga daun kering. Saya kongsikan di sini beberapa hadith untuk golongan ini mengambil iktibar dan pengajaran jika pintu hati mereka masih terbuka:

“Sesiapa yang menggembar-gemburkan (pada orang ramai) sesuatu perkara (perkataan) terhadap seseorang Muslim untuk menjatuhkan maruah orang tersebut di dunia pada hal ia tidak demikian, maka wajiblah Allah mencairkan pembawa fitnah tersebut pada hari Qiamat dalam api neraka sehinggalah ia dapat membuktikah kebenaran apa yang telah dikatakannya.” (Hadith riwayat Al-Thabarani)

“Barangsiapa yang memakan daging saudaranya di dunia (mengumpat) kelak pada hari Qiamat dibawakan kepadanya daging itu, dikatakan kepadanya “Makanlah daging bangkai ini sebagaimana engkau makan dagingnya ketika dia hidup dahulu”. Lalu ia pun makan memakan daging itu sambil berteriak-teriak”. (Hadith riwayat A1-Tabrani dan lain-lain)

“Mengumpat itu lebih buruk daripada zina. Sahabat bertanya bagaimana? Rasulullah menjawab: seorang yang berzina itu kalau bertaubat mungkin taubatnya itu diterima oleh Allah. Akan tetapi orang yang mengumpat tidak akan Allah ampunkan dosanya sehinggalah orang yang diumpatinya itu memaafkannya.” (Hadith riwayat Tabrani dan Baihaqi)

Mengapa mereka dengki?

Merasa dirinya lebih mulia berbanding orang lain. Dia tidak rela orang lain mengatasinya dalam apa jua perkara. Dia tidak boleh tahan dengan sikap mengatasi yang ditunjukkan oleh saingannya itu. Malah ia tidak boleh menerima apa yang dirasakannya sebagai sikap mengatasinya.

Bertaubatlah wahai orang-orang yang beriman sebelum datangnya ajal.

[daripada blog Ustaz Shuhaib Arrumy, Pengerusi ISMA Mesir]

Benarkah PAS kurang tarbiyah?Benarkah keterlibatan dalam demokrasi dan politik kepartian serta pilihanraya sesuatu yang tidak tepat dengan kehendak Islam? Perkara ini akan cuba kami rungkai jawapannya dalam siri2 penulisan selepas ini.

Kalau hendak kenal ISMA maka hendaklah tanya kepada pimpinan ISMA secara terus. Kalau hendak kenal PAS, maka hendaklah merujuk kepada pimpinan PAS secara terus…

Advertisements