مدخل فى ترشيد العمل الاسلامى . الدكتور صلاح الصاوى : m.s : 245

Dr. Solah Sawi menyebut bahawa “sesungguhnya mazhab-mazhab fekah ialah gerakan-gerakan keilmuan semata-mata berteraskan mengenai beberapa ijtihad-ijtihad amaliyyah dan tiada baginya aktiviti-aktiviti jihad yang dibataskan untuk mengubah kedudukan yang berlaku pada umat. Adapun gerakan-gerakan Islamiyyah ialah gerakan jihadiyyah yang tertegak pada permulaannya untuk mengubah kedudukan jahiliyyah dan menegakkan sistem Islam.

       Secara kesuluruhannya usaha Tuan Pres ISMA menggali teori2 siyasah ssyariyah untuk tatapan umum adalah sangat baik. Bahkan saya berpendapat kertas kerja dan perbincangan sebegini adalah amat baik untuk dipercambahkan dalam liqa’ di peringkat Dewan Ulama’ PAS. Namun sayang seribu kali sayang, daripada terlibat secara langsung dalam gerakan jihadiyyah yang tertegak pada permulaannya untuk mengubah kedudukan jahiliyyah dalam konteks Malaysia, ISMA dan presidennya memilih untuk berjuang dari luar.

Saya melihat kertas kerja ini tidak lebih daripada melambangkan bahawa ISMA adalah gerakan fikrah semata2 berteraskan mengenai beberapa ijtihad2 amaliyyah dan tiada baginya aktiviti2 jihad untuk mengubah kedudukan yang berlaku pada umat secara komprehensif.

Maksud saya begini; dalam konteks Malaysia, Islam dan Politik Kepartian telah lama berakar umbi.-

  • Sekitar 1940an ketika zaman Jepun menjajah satu pertemuan ulama’ nussantara melibatkan Tanah Melayu+Sumatera+Negeri2 Selatan Thailand diusahakan, merencana masa depan Umat Islam pasca penjajahan British.(ketika itu disangka jepun membebaskan asia untuk asia)
  • Selepas Jepun kalah, Para Ulama’ tanah Melayu sekali lagi berhimpun merencana kebangkitan Umat Islam, sehingga tertubuhnya Badan Pendidikan Islam dan Badan Ekonomi Islam, sebagai satu ijtihad.
  • Kebangkitan dan Kerja Keras Ulama’ Tanah Melayu kemudiannya mendapat kesedaran perlunya satu wadah politik sehingga lahirnya Hizbul Muslimin 1948. Satu ijtihad melibatkan seluruh ulama tanah Melayu ,berpusat di Gunung Semanggol, dipimpin Ust Abu Bakar Al Baqir
  • Selepas itu kerajaan British mengharamkan Gerakan Hizbul Muslimin laalu ulama’ tanah Melayu menyuburkan arus kebangkitan Islam melalui wadah Persatuan Ulama Setanah Melayu. Ini juga Ijtihad Ulama Melayu dalam realiti ketika itu.
  • Para Alim Ulama’ telah bersidang lagi dan mendapat keputusan untuk melahirkan PAS, mengasingkan diri dari Parti UMNO. Sekali lagi ini ijtihad seluruh ulama tanah Melayu, kali ini berpusat di kepala Batas, dipimpin nama2 seperti Ust Othman Hamzah, Ust Ahmad Fuad, Ust Ahmad Badawi et al.
  • Ulama’ berijtihad lagi untuk terlibat dalam politik pilihanraya sebagai cara menegakkan cita2 Islam.1955
  • Ulama’ berijtihad lagi untuk terus menentang Perikatan walaupun sellepas kemerdekaan, demi cita2 Isllam.1959
  • Ijtihad demi Ijtihad ulama’dalam gerakan PAS melihat PAS menjadi antara pengasas Barisan Nasional.1974
  • Rentetan Ijtihadd kaum Muslimin seterusnya melahirkan konsep kepimpinan Ulama’yang dipelopori Majlis Syura PAS
  • Ijtihad demi Ijtihad Majlis Syura Ulama’ akhirnya melahirkan konsep Tahaluf Siyasi.Ijtihad ini melibatkan konsultansi dengan ulama’ seluruh dunia dan percambahan idea dengan gerakan Islam global.

Kesimpulan sayaa begini. Ijtihad Siyasi PAS adalah satu ijtihad kolektif yang melibatkan ijtihad2 ulama’ tanah Melayu dari 1940 sehinggalah kini mengambilkira seluruh pengalaman dan realiti politik tanahair.
Ia bukan kesimpulan yang dibuat Ust Hadi Awang dan Tok Guru Nik Aziz pada tahun 2008 selepas BN hilang majoriti 2/3; kerana macam ada can untuk naik puncak kuasa dan tumbangkan BN.

Umpamanya, Mazhab Syafiiy yang diamalkan di Malaysia adalah hasil ijtihad kolektif seluruh ulama yang bersusur galur dari Nabi Muhammad sehingga lah perbahasan berkurun2 salaf khalaf dan dimuktamadkan cendekiawan nusantara dalam konteks semasa dan tempatan.

    Demikian, perbahasan yang diuatarakn Tuan Presiden Isma dalam kertas kerja itu berputar kepada apa yang telah selesai dibahaskn teori2 dan ijtihad2nya pada zaman 1940an dulu. Teorinya ada, teksnya benar. Aplikasin teori2 tersebut dalam konteks dan realitity gerakan jihadiyah semasa yang tak kena. Nampak tak? Kalau tak Nampak nanti la saya tulis satu persatu a-b-c alif ba ta.

Kalau ustaz Abdullah Zaik masuk politik pilihanraya, dengan segala macam pengalaman yang dapat dikutip, nantilah 60-70 tahun akan datang InsyyaALlah ISMA akan faham pendirian politik PAS semasa.

Sabar ye, belajar slow2. Kalau nak laju sikit boleh join Dewan Ulama’ PAS, kita kongsi2 la hasil penemuan dan pengalamann kajian 60 tahun punya.

Advertisements